Fotografie tips voor starters

camera on blue wooden table

Als fotograaf, heb je natuurlijk allemaal een eigen favoriete locatie om te fotograferen. In de zomer wordt het strand voor velen een plek waar ze graag een kiekje willen schieten. Op het strand kun je prachtige en ook creatieve foto’s maken, maar je moet wel goed gebruik weten te maken van de omgeving. Het kan daarom ook geen kwaad om vooraf eens wat tips door te nemen zodat je foto’s ook daadwerkelijk prachtige plaatjes worden. Het doornemen van fotografie tips kan ook handig zijn als je op zoek gaat naar vacatures als fotograaf.

Maar waarom uw foto’s niet gewoon laten maken?

Voor de niet-hobbyisten, met minder verstand van omgevingsfactoren die een foto tot een mooie foto maken, is het misschien beter om een foto te laten maken door iemand die er gespecialiseerd in is. Het levert vaak mooiere foto’s op dan wanneer je zelf je kinderen of wie dan ook vast wil leggen.

Studiofotografie

Studiofotografie kent ook vele voordelen. Omgevingsfactoren die de kwaliteit van een foto bepalen, kunnen in een studio zelf bepaald worden. Waar je in de buitenlucht geen controle hebt over het licht, kun je dit in een fotostudio zelf bepalen. Bij studio fotografie kun je de hoeveelheid lichtinval exact en helemaal zelf bepalen voor een optimaal resultaat. Toch zijn er ook een aantal valkuilen waar je in een fotostudio op moet letten. Er zijn namelijk genoeg mensen die denken dat in een studio zowel rechts als links van de fotograaf een flitser moet worden gezet, die dan plat op het onderwerp moet worden gericht. Dit wordt dan vaak op gelijke afstand gedaan en met dezelfde flitssterkte, maar het resultaat is dan desastreus: het onderwerp wordt gelijk belicht en er valt geen schaduw meer te ontdekken. Hierdoor krijg je een ontzettende saaie foto, die bovendien door het ontbreken van de schaduw ook niet erg natuurlijk lijkt.